Når sykdom rammer fører det som regel til at nye oppgaver må gjøres og nye rutiner må innføres. Sykdommen innebærer kanskje også at en voksen må være borte fra hjemmet, eller at den som er voksen grunnet egen sykdom ikke kan gjøre de samme oppgavene som før.
Tenk over hvordan oppgavene i huset har endret seg. Må dere endre på noe? Hvem gjør hva? Er det noe dere skal slutte å gjøre? Skal dere senke noen krav til hva dere skal få til? Er det noen dere kan be om hjelp? Skal dere bytte på oppgaver dere hadde tidligere? Hvilke oppgaver kan den som er syk fortsette å bidra med?
I akutte situasjoner handler det som regel om å håndtere det aller nødvendigste. Når sykdom vedvarer må dere bli enige om hvilke rutineendringer dere skal gjøre. Noen har nytte av å sette opp oppgavelister for:
- Husarbeid (klesvask, husvask, matlaging osv.)
- Innkjøp
- Planlegging/ oversikt over familiens aktiviteter (inkludert bursdager, ferieplanlegging o.a.)
- Økonomistyring
- Transport til og fra aktiviteter
- Oppfølging av skole (lekser, foreldremøter o.a.)
Listen er lang og vil være ulik fra familie til familie og fra situasjon til situasjon.
Endringer som oppstår i en akutt situasjon, kan bli varige, for eksempel at storesøster smører matpakke til lillebror hver dag og følger han til skolen i stedet for å slå følge med venninnene sine. Slike endringer kan være helt ok, men vær klar over at de skjer og spør storesøster om hva hun syns om denne endringen. Vær oppmerksom på at barn som er pårørende ikke påtar seg oppgaver som er for store. Det er ikke noe galt i at barn og unge bidrar med oppgaver i hjemmet. For mange er det godt å kunne bidra. Problemet oppstår om oppgavene er for omfattende, varer for lenge eller innebærer intimt stell av den som er syk. Anerkjenn innsatsen barn og unge gjør, hjelp dem å finne passende oppgaver og sørg for at oppgavene ikke blir for omfattende.