Ring eller chat med oss – alle våre ansatte har helse- og sosialfaglig utdanning og taushetsplikt. Pårørendelinjen er åpen for pårørende, etterlatte, og fagpersonene som møter dem, alle hverdager fra kl. 10:00 til 17:00.
Hvordan unngå at barn må flytte fra et fosterhjem? Ved å gi fosterhjemmet hjelp til å håndtere krevende situasjoner. Å styrke fosterforeldres kunnskap og kompetanse vil komme barna til gode. Dette var tema da barne- og familieminister Kjersti Toppe besøkte oss på Pårørendesenteret mandag.
F.v. Gry Anette Øvstegård, barne- og familieminister Kjersti Toppe, Marianne Røst Reilstad, Unn Birkeland og Maren Grøthe.
Tekst:
Borghild Eldøen
Kommunikasjonssjef
Da kunne vi presentere vårt nye prosjekt «Barn i fosterhjem – også pårørende». Der skal vi med støtte fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) utvikle et veiledningstilbud til foster- og beredskapsforeldre for å styrke tilbudet for barn i barnevernet som også er pårørende. Ofte er disse barna i lojalitetskonflikt mellom foreldre og fosterforeldre.
Dette er et veldig viktig arbeid, vi flytter disse sårbare barna altfor mye.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe
– Et prosjekt som kan bidra til å gjøre fosterhjemmene mer robuste er svært velkomment, sa statsråd Toppe etter presentasjonen.
Barn som er pårørende til foreldre med alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelavhengighet, har økt risiko for egne helseplager gjennom hele livet. Vi vil utvikle et digitalt kurs der foster- og beredskapsforeldre vil få undervisning om hvordan de kan bekrefte, informere og tåle (BIT-modellen) barn som er pårørende med tilhørende eksempler og refleksjonsoppgaver.
Du kan lese mer om BIT-modellen på Pårørendeprogrammet.no – våre nettsider for fagpersoner som møter pårørende.