LMF Norge har laget en videoserie som belyser temaet. Klikk på bildet over for å se en av videoene.
Helsenorge.no definerer «samvalg» som «en prosess der pasienten sammen med helsepersonell kommer frem til og tar beslutninger om hvilke undersøkelses- og behandlingsmetoder som egner seg best for vedkommende.» Målet er å oppnå informerte valg.
Formålet med samvalg er å styrke pasienter ved å gi økt innflytelse og ved å trekke frem hva som er viktig for den enkelte pasienten. Ved samvalg får pasienten informasjon om fordeler og ulemper ved ulike alternativer og vurderer disse opp mot hverandre gjennom aktiv støtte av helsepersonell.
Det er tre spørsmål som pasienten og helsepersonellet snakker om: Hvilke behandlingsalternativer finnes? Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene? Hvor sannsynlig er det at pasienten vil oppleve disse fordelene og ulempene?
Alt som vi blir bevisst,
kan vi gjøre noe med.
– Anne Torill Brimsø
Pårørende en ressursbank
Pårørendesenterets Anne Torill Brimsø påpeker at enkelte pasientgrupper ikke har krefter til å forholde seg til samvalgsretten. I så måte er de pårørende svært viktige.
– Pårørende er i mange tilfeller som en ressursbank for dem de er glad i, og blir viktige i samtale med legen om behandlingsmuligheter og alternative behandlingsformer, påpeker hun.
– For pasienter som selv kan ta imot denne type informasjon og aktivt gå inn i den, kan pårørende være en viktig samtalepartner, fortsetter fagkonsulenten.
Bevisste valg
– Samvalgsretten gir oss muligheten til å ta bevisste valg og gir en sterkere stemme som medborgere. Dette er en lovfestet rett som bidrar til at flere pasienter får behandling i tråd med sine preferanser og pårørende kan her være en viktig medspiller, mener Brimsø.
Kilder: helsenorge.no og fhi.no
Video delt med tillatelse.