Ring eller chat med oss – alle våre ansatte har helse- og sosialfaglig utdanning og taushetsplikt. Pårørendelinjen er åpen for pårørende, etterlatte, og fagpersonene som møter dem, alle hverdager fra kl. 10:00 til 17:00.
Synes du kommunen din er bra på pårørendearbeid? Gi Pårørendesenteret en melding om det. Kanskje kan den bli Årets Pårørendekommune 2018.
Tekst:
Marie Rein Bore
Journalist
18. oktober skal helseminister Bent Høie dele ut prisen til Årets Pårørendekommune. Det skjer på jubileumskonferansen til Pårørendesenteret.
– Fristen for å melde på en kommune er 20. september. Hittil har vi fått inn rundt 80 nominasjoner, og vi tar gjerne imot flere, sier Unn Birkeland, daglig leder av Pårørendesenteret i Stavanger.
For noen år siden laget Napha (Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid) en sak der de intervjuet pårørende om hva som skjer i kommunene. Tittelen på saken var: Hvem er Norges beste pårørendekommune?
Og så var tanken født: Ja, hvem er egentlig Norges beste pårørendekommune? Er det mulig å finne ut? Etter lange diskusjoner om kriterier, endte man opp med å ville dele ut et årlig pris til en god kommune for pårørende. Prisen ble delt ut for første gang i fjor, med Ålesund som vinner.
Nå står en ny utdeling for tur. Dette er hovedkriteriene:
Systematisk arbeid for pårørende med tydelige planer for arbeidet.
Samarbeid innad i kommunen og utad til lag og organisasjoner i kommunen når det gjelder pårørendetiltak.
Involvering av pårørende.
– Hovedhensikten med prisen er å skape økt engasjement og interesse for pårørendearbeid i kommunene, sier Unn Birkeland.
Selve prisen er en sjekk på 10.000 kroner og et spesialdesignet grafisk trykk.
Med i juryen er Pårørendesenteret i Stavanger, BarnsBeste, Napha, Pårørendealliansen, Pårørendesenteret i Oslo, NKS-Veiledningssenteret for pårørende i Nord-Norge, og Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse.
Klikk på linken for å nominere en kommune til prisen Årets Pårørendekommune 2018.