Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
04. september 2017

Ufarliggjør et annerledes søskenliv

I dokumentarserien Søsken blir tv-seerne blant annet kjent med Markus, Martine og Elina. De har alle en bror eller en søster som er alvorlig syk. – Eller litt annerledes, som filmregissør Mari Storstein, uttrykker det.
Ufarliggjør et annerledes søskenliv
Ellipse%2035
1561456971811
Tekst:

​Gunder Christophersen

Journalist
– Jeg ønsker å ufarliggjøre det som er annerledes. Det er bakgrunnen for at vi har laget denne serien, forteller hun.

I serien har hun kommet tett innpå seks ulike familier. Familiene har det til felles at ett av barna har utfordringer på grunn av sykdom eller handikap.

Jeg ville ta søsknenes perspektiv
og fortelle deres historie.


Hun har selv to søsken.

– Ideen kom for cirka to og et halvt år siden. Jeg sitter selv i rullestol og for meg og min familie har dette vært helt normalt og vanlig. Jeg har selv to søsken. Sammen med min svigerinne, som jeg jobbet sammen med i produksjonsselskapet Novemberfilm, spurte vi oss om hvordan det at jeg satt i rullestol hadde påvirket mine søsken. Det ble til disse seks episodene som nå vises på TV2, forteller hun.

Noen av familiene i serien kjente hun fra før. Andre fant hun frem til gjennom ulike interesseorganisasjoner og andre institusjoner. Blant annet fikk hun god hjelp fra Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser.

Jeg ville ikke bare fortelle
solskinnshistoriene.


– Vi har fått lov til å følge familiene tett. Da får vi med oss kranglingen mellom søsknene i det ene øyeblikket og søskenkjærligheten i det andre. Det er selvsagt en balansegang i å filme barn i en sårbar situasjon. Men det er viktig å vise at det også kan være dårlig stemning i disse familiene. Og alt det vi viser er godkjent av de som er med, forteller hun.

– Er serien blitt slik du hadde tenkt?
– Jeg var usikker på hva jeg tenkte da jeg startet. Men det ble finere enn vi hadde håpt på. Jeg er blitt imponert over hvor reflekterte og voksne søsknene er. Av og til måtte jeg tenke at de er bare barn, sier hun.

– Noen spesiell hendelse du vil trekke frem fra serien?
– Vi var med på skolen til Martine som har en tvillingsøster med en muskelsykdom og som sitter i rullestol. Martine skulle fortelle klassen sin om noen episoder hun hadde reagert på. Vi var med og gjorde lydopptak i klasserommet da Martine skulle ha dette innlegget. Det ble en sterk sekvens – som vises i den tredje episoden.

Kun én gang ble de bedt om å slå av kameraet. Det var i møte med en kommune som skulle kartlegge hva den aktuelle familien trengte. Det var kommunen som foreslo at kameraet ble slått av, men familien ønsket at også det møtet kom med.

– Ett av barna, Markus som er bror til Martin som har Downs syndrom og i tillegg får kreft, fikk et eget tilbud fra helsevesenet på grunn av den søskenrollen han har. Det kan være de andre har hatt et tilsvarende tilbud, men Markus sitt møte med psykolog på Drammen sykehus er det eneste vi har med i serien, forteller hun.

Mari Storstein har tidligere gjort seg bemerket med filmdokumentarene «Brevet til Jens» og «Jakten på Sylvia B.» Begge handler om funksjonsnedsettelse og det å være annerledes.

– Neste prosjekt vil nok også handle om dette, sier hun.

TV-dokumentaren ser du onsdager kl. 22.00 på TV2. Etter valget 11. september kl. 21.40. Reprise hver søndag kl. 19.00. Serien er også tilgjengelige på TV2 Sumo i ti år fremover.
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut