Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
17. april 2024

«I møte med døden» – fortalt i fotografier og i dialogen mellom far og datter

Fotograf Trine Melhuus har skapt en nær historie om vanskelighetene som oppstod da farens liv var i ferd med å ebbe ut. Det ble til en praktbok og en utendørs fotoutstilling. Nå reiser Melhuus rundt med historien som kan gi gode innspill til samtaler om døden.
Ellipse%2035
Tori
Tekst:

Tori Flaatten Halvorsen

Allmennlege, fotograf og journalist

– Bildene lå i en fotomappe i to år etter at pappa døde. Gjensynet var sterkt. Det ble tydelig at jeg hadde en historie å fortelle. Begeistret reiste jeg bort til mamma for å vise bildene og tenke høyt om hvordan de kunne vises utenfor familien. Det var hun som hadde foreslått at pappa og jeg skulle gjøre dette prosjektet. Jeg ville lage bok og en stor utstilling. Innimellom bildene i boka skulle dialoger mellom pappa og meg settes inn. Slik ble det, men mor og jeg måtte sammen klatre over en hindring. Det tok tid, sier fotograf Trine Melhuus.
 

Fotografering hjemme og på jobb

Pappa Thor Melhuus var en kjent fotograf som hadde tatt barne-, konfirmasjons- og bryllupsbilder av store deler av Trondheims befolkning. Etter hvert ble det en familiefotobedrift, der både kone, sønn og datter var med. De fotograferte på jobb og hjemme i den private sfære. Til og med eget brudebildet tok pappa Thor; med selvutløser da de overnattet i telt på bryllupsreisen. Da Thor mange tiår seinere ble redusert etter en hjertestans, startet utforbakken. Det var da moren fikk ideen om at datter og far skulle «fotografere den aller siste delen av livet»

 

De startet samme ettermiddag og fortsatte gjennom mange forflytninger fra en institusjon til en annen. Men faren ville alltid hjem. Hans frustrasjoner utviklet seg til mer voldsomme uttrykk. Det gjorde det vanskeligere for alle, men Trine holdt stand med kameraet og fulgte han helt fram til han lå nydelig stelt i kista. Det gikk raskt fra at faren var gående uten hjelpemidler, til rullator, rullestol og til slutt ble han liggende i senga. Mobiltelefonen og kammen var det eneste han brydde seg om da han måtte flyttes fra sted sted. Fotografiene ble enkle, sterke og nære.

Morens reaksjoner ble et hinder

To år etter begravelsen var Trine endelig klar for å vise bildene utenfor familien, men moren steilet. «Ikke før min død», sa moren. Nå hevdet moren at hun ikke visste om fotoapparatet hadde vært med overalt – hun som selv hadde initiert prosjektet og som beviselig var med på bildene. Trine ble lei seg, gråt og var i villrede. I ettertid har hun forstått at moren ikke var godt nok forberedt.
 
Det skulle gå et par år før moren endret syn. Lydopptak av samtaler Trine hadde hatt med sin far, gjorde en forskjell. Dialogene på opptakene traff både Trine og moren. Vetoet moren hadde lagt ned, ble trukket.  Hun ønsket nå at datteren skulle vise bilder og tekst – så lenge hun selv slapp å se de store forstørrelser av bildene som var tatt etter at ektefellen var død. Faren hadde sagt til Trine at «hun skulle ta det helt ut». Trine var ikke i tvil: boka gikk i trykken og bildene ble laget i store formater og ble utstilt utendørs på Olavsfestdagene i Trondheim i 2022.

 

Utstilling på Olavsfestdagene

Barnehagebarn satte seg på gresset foran bildene. De snakket om bildene av mannen i kista med en skjorte som lignet en av guttenes bunadskjorte. Familier, kjærestepar og eldre mennesker kom for å se. Bildene startet samtaler og refleksjoner om den siste tida før vi dør. Noen gråt. Mange tenkte høyt sammen med fotografen. Omkring 100 mennesker sendte hilsninger. En fremmed mann skrev: «Boka var så vond, trist, god, brutal og vakker på en og samme tid. Bildene er så gjennomgående ekte og situasjonsbeskrivende – et fantastisk verk!» Fagfolk mente det var fint å komme så nært innpå en døende mann. At folk i alle aldre har blitt berørt, har gjort inntrykk på den drevne fotografen som aldri tidligere har fått så mye respons på ting hun har gjort. 

 

Bok og foredrag

Trine Melhuus reiser gjerne rundt for å vise bildene og snakke om prosessen og prosjektet «I møte med døden». Hennes historie vil kunne være et utmerket utgangspunkt for vanskelige samtaler – for eksempel ved temakvelder eller samtalegrupper for pårørende. Boken vil kunne fungere på samme vis. 

Kontaktinfo til fotograf Trine Melhuus: trinemelhuus@gmail.com, tlf.: 900 87 865
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut