Som pårørende kan du ha viktig kunnskap som omhandler utredning, behandling og oppfølging av den som er syk. Helsepersonell har plikt til å innhente kunnskap som er nødvendig for at de skal kunne yte forsvarlig helsehjelp.
Kari er bekymret for søsteren sin, Liv, som er psykisk syk. Hun har ingen nære venner og Kari tenker at relasjonen dem imellom er viktig å ta vare på. For at søsteren skal få den hjelpen hun åpenbart trenger, mener Kari at fastlegen bør få vite hvor dårlig Liv har det psykisk. Men hvis legen vil journalføre samtalen, ønsker hun ikke å dele bekymringene sine, fordi hun vet at søsteren da vil bryte kontakten.
Journalføring av informasjon fra pårørende
Husk at informasjonen du gir helsepersonell om pasienten, kan bli journalført. Pasienten har rett til innsyn i egen journal, og vil derfor kunne se hva du har fortalt. Som pårørende kan du spørre om det du deler kommer til å bli ført opp i journalen.
Mange pårørende opplever denne bestemmelsen som vanskelig å forholde seg til. Erfaringsmessig er det likevel best å etterstrebe åpenhet og ærlighet. Dersom den som er syk senere får informasjon om at du har kontaktet helsetjenesten uten å si fra først, kan dette oppleves som et tillitsbrudd.
Hvis du er bekymret for konsekvensene dette kan ha for relasjonen mellom deg og den som er syk, kan kanskje noen andre i nettverket melde denne informasjonen for deg.
I særskilte situasjoner kan den som er syk nektes innsyn i sin journal og helsepersonell kan la være å videreformidle opplysninger til den som er syk, jf.
pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1 (andre ledd).
Helsepersonell bryter aldri taushetsplikten ved å lytte til deg.
Pårørende har ofte viktig informasjon
I noen situasjoner trenger helsepersonell informasjon fra deg som pårørende for å kunne stille riktig diagnose. Det kan være informasjon om oppvekst og for eksempel endringer i sykdomsbilde. Du som pårørende kjenner pasienten eller brukeren best, og kan gi gode tips til de som skal ha omsorgen for den du står nær.
Innhenting av nødvendig informasjon fra pårørende kan, i noen tilfeller, ha betydning for om helsepersonell har utøvd en helsehjelp som er faglig forsvarlig.
Eksempler på viktig informasjon:
- Hvem er viktige personer for den som er syk?
- Kultur, oppvekst, skole og arbeidshistorikk
- Sykdomshistorie, erfaringer og alvorlige livshendelser
- Hvilke interesser har han eller hun?
- Har han eller hun særegne vaner eller rutiner?
- Hva syns du er viktig i behandlingen av den som er syk?
- Tidligere behandling – hva har fungert eller ikke?
- Hva tror dere han eller hun ville ønsket for behandling og oppfølging nå?
- Er det noe du ønsker at helsepersonell skal være særlig oppmerksomme på?
- Hva skal til for at situasjonen skal bli så god som mulig for familien som helhet?