Sykdom påvirker hvordan vi har det sammen. I familieliv, samliv og i vennskapsforhold har vi ulike roller og funksjoner i forhold til hverandre. Det handler blant annet om hvem som gjør hva, hvordan vi reagerer, hvem som tar initiativ og hvordan ansvar fordeles.
Hvordan sykdom påvirker familielivet og hvordan den enkelte reagerer vil variere. Noen møter sykdom med å bli opptatt av «å gjøre noe», andre kan bli overveldet av situasjonen og kjenner seg hjelpeløs. Felles for de fleste er at det hjelper å stå sammen.
Det er veldig givende å ta vare på en du er glad i, men utfordringen blir å finne tid til å ta vare på deg selv.
Pårørende
Sykdom fører til endrede relasjoner
Å gå fra å klare det meste til å bli avhengig av andre, er en prosess som er krevende, både for den som er syk og for deg som pårørende. Å gå over fra et gjensidig og jevnbyrdig forhold, til et forhold der en er hjelpetrengende og en er omsorgsgiver, kan også være vanskelig.
Mange klarer å være åpne og støtte hverandre. De beskriver at sykdommen har ført til at de lettere skiller hva som er viktig og mindre viktig i livet, at de lettere snakker om vanskelige ting og at de har fått et bedre og dypere forhold til sine nærmeste. Andre opplever mangelfull omsorg for hverandre, at nærheten forsvinner, kontakten reduseres og preges av taushet og irritasjon.
Snakk med den som er syk om hvordan sykdommen har påvirket forholdet mellom dere: Er endringene ok eller har du gått inn og overtatt for mye? Ønsker den som er syk litt avstand i perioder? Bør dere vektlegge å gjøre aktiviteter sammen som ikke omhandler sykdom?
Sykdom fører til endringer i oppgaver
Hverdagslivet består av en rekke oppgaver, noen som bare må gjøres og andre som kan vente. Hvem som gjør hva er ikke alltid avtalt, noe som gjerne kommer tydelig fram når en rammes av sykdom.
Snakk med den som er syk om hvordan dere løser dagliglivets mange oppgaver. Hva ønsker den som er syk å fortsette å gjøre og hvilke oppgaver må du overta? Er det aktuelt å be noen om bistand for å få hverdagslivet til å gå rundt litt lettere? Hvilke oppgaver har du? Kanskje kan dere få hjelp i huset en periode når dere må tilbringe mye tid på sykehuset?
Felles for mange pårørende er at de har dårlig samvittighet fordi de opplever å ikke strekke til. Faren er mye større for å forstrekke seg.
Kari Bøckmann, psykologspesialist
Ikke overta oppgaver som den som er syk er i stand til å gjøre selv
Det er lett å overta oppgaver for den som er syk. Fysiske begrensninger, energiløshet, opphold på sykehus eller opptreningssenter fører gjerne til at pårørende går inn og overtar dagliglivets mange gjøremål. Vær bevisst på hvilke oppgaver du tar over.
Kanskje er det en god ide at den som har hatt hjerneslag fortsetter å lage middag to dager i uken, selv om han/ hun bruker lengre tid, strever med å organisere arbeidet og har fysiske utfordringer. Noen ganger fører sykdom til at man må omfordele oppgavene i hjemmet. Andre ganger kan den som er syk fortsette å gjøre noen oppgaver ved hjelp av opptrening og/ eller praktisk tilrettelegging.
- Hvilke oppgaver har du overtatt for den som er syk?
- Har dere behov for bistand fra noen andre, for eksempel verge?
- Hvilke oppgaver ønsker du at den syke fortsetter med?
- Hvordan kan du støtte den som er syk til å gjennomføre dem? Kanskje må du holde deg unna?
Still krav, men ikke for høye
En del av de som blir syke opplever at omgivelsene tar på dem med silkehansker, og ikke stiller krav. Dette kan være uheldig, særlig når sykdom vedvarer. Å hele tiden slippe unna med å bryte avtaler, bidrar ikke til et godt selvbilde. En må finne en balanse mellom det å begrense stress og samtidig hindre unngåelse, særlig der den som er syk egentlig kunne mestret dette selv.
Det er ikke alltid enkelt å vite hvilke krav du kan stille. Ved noen tilstander og i noen sykdomsfaser vil det å stille krav føre til at den som er syk opplever økt press og større belastning. I andre situasjoner vil det å motivere til aktivitet og deltakelse være nyttig i en bedringsprosess.