Noen krav må alltid være oppfylt.
Fremtidsfullmakten må være et skriftlig dokument. Det skal underskrives av to vitner som fullmaktsgiver har godtatt. Disse må være til stede sammen og forstå at dokumentet er en fremtidsfullmakt. De skal underskrive dokumentet mens fullmaktsgiveren er til stede og etter hans eller hennes ønske.
Fullmaktsgiver må også underskrive i vitnenes påsyn eller vedkjenne seg sin underskrift i vitnenes nærvær (vergemålsloven § 81 første ledd).
Det er videre krav til vitnene at de har fylt 18 år og har evne til å forstå betydningen av å undertegne. Den som skal være fullmektig kan ikke være vitne og heller ikke fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn eller barnebarn (vergemålsloven § 81 andre ledd). Heller ikke andre som kan ha en egeninteresse av at fremtidsfullmakten opprettes bør velges som vitne, for eksempel at vitne skal motta en gave når fremtidsfullmakten trer i kraft.
Det heter videre i loven § 82 at fremtidsfullmakten bør dateres og vitnene bør bekrefte i påskrift i dokumentet at fullmaktsgiveren har opprettet fremtidsfullmakten av fri vilje og hadde evne til å forstå betydningen av opprettelsen. Vitnenes fødselsdato og adresse bør også komme frem av dokumentet.
Det er fullmaktsgiveren som selv bestemmer hva fullmakten skal omfatte. Den kan omfatte både økonomiske og personlige forhold, og den kan begrenses til å gjelde bestemte områder (jf. vergemålsloven § 80).
Økonomiske forhold kan være salg av bolig, hytte eller andre eiendommer, håndtering av løpende inntekter og utgifter, herunder betaling av regninger, tilgang til bankkontoer og opprettelse eller avslutning av slike, utleie av eiendom eller drift av næringsvirksomhet.
Personlige forhold er alle former for representasjon utover det rent økonomiske. Det kan være spørsmål om å søke velferdstjenester, sykehjemsplass og aktuelle hjelpetjenester, eller det kan være fullmakt til å rydde opp i digitale tilganger. Er fullmektigen også nærmeste pårørende vil han eller hun ha de rettigheter og muligheter som følger av helselovgivningen. Dersom den som er fullmektig ikke er nærmeste pårørende, vil han eller hun ikke kunne tre inn i de rettighetene som nærmeste pårørende har etter helselovgivningen.
Det er viktig å tenke gjennom hvordan en ønsker å bli ivaretatt når en ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser. Det finnes eksempler på hvordan en fremtidsfullmakt kan se ut på blant annet vergemal.no og også andre nettsteder. Det vil imidlertid ofte være lurt å søke råd og veiledning hos en advokat for å få en fremtidsfullmakt som er tilpasset egne ønsker og behov.