Ta vare på deg selv
Ta vare på den syke
Ta vare på familien
Ta vare på barna
Kursportal_knapp
Kursportal_knapp_hover
Møte med helsetjenesten
Tilbake_pil
Tilbake

Om å snakke med fagpersoner

Når den som er syk og du som pårørende ønsker det, er det ofte til hjelp om du deltar på møter med helsetjenestene. Når dere har lik informasjon, er det lettere å være åpne og dere kan sjekke ut om dere har forstått informasjonen likt.
shutterstock_2519532245

Snakk med den som er syk om din kontakt med helsepersonell

Noen pårørende følger den som er syk tett og er med på de fleste møtene med helsepersonell. Andre opplever at den som er syk ikke vil at de skal være involvert eller gis informasjon. Hvor tett du skal være involvert, må dere finne ut av i fellesskap.

Fortell den som er syk hva du ønsker å snakke med helsepersonell om og hva du vil fortelle.

Aktuelle temaer i samtale med den som er syk:
  • Hvilken kontakt kan du ha med helsetjenestene?
  • Er det greit for den som er syk at du forteller helsepersonell hvordan du vurderer situasjonen og hvilke endringer du har lagt merke til?
  • Bør helsepersonellet få vite hvordan familien som helhet er berørt og hvilke roller og oppgaver de enkelte familiemedlemmene har?
 

Lurt med huskeliste

Både den som er syk og du som er pårørende kan ha mange spørsmål og bekymringer rundt sykdommen som har oppstått. Om dere ikke har forberedt dere, kan det være lett å glemme ut viktige spørsmål og problemstillinger.
 
Før en legetime, kan det være lurt å sette seg ned sammen med den som er syk og avklare hva dere ønsker svar på. Ha gjerne med dere en huskelapp til timen. Da er det lettere å sjekke ut om dere har fått svar på det dere ønsker.

Det er lurt å sette seg ned med den som er syk i etterkant av møter og gå gjennom det som er sagt. Det er lett å oppfatte informasjon ulikt, særlig i en krisesituasjon.
 

Når jeg var på mitt mest utslitte, tok jeg med venninnen min på vanskelige møter om mannen min.

Pårørende kone


Fortell helsepersonell om familiens utfordringer

Jo bedre helsepersonell kjenner deg og din familie og deres situasjon, jo bedre hjelp vil du kunne få. Dersom helsepersonell ikke har kjennskap til familiens situasjon, hva du vet og hva du bidrar med, kan deres vurderinger av behov for tiltak bli mangelfulle.
 
Når du står nær noen med alvorlig sykdom er det normalt om konsentrasjonen og hukommelsen blir påvirket. Sterke følelser, høyt stress, mangel på søvn og dårlig matlyst påvirker også konsentrasjonsevnen. Les mer om vanlige reaksjoner her.

 

Noen anbefalinger:

  • Notér informasjon som navn på den du snakker med, hvilken rolle de har og kontaktinformasjon.
  • Etterspør skriftlig informasjon.
  • Ikke vær redd for å spørre om det samme flere ganger.
  • Spør heller en gang for mye enn en for lite. Ingen spørsmål er dumme
  • Vær oppmerksom på at helsepersonell kan tro at dere har fått nødvendig informasjon uten at dette er tilfelle.
Infolapp%20med%20binders

Trenger dere en fremtidsfullmakt?

I noen situasjoner kan det være klokt å fylle ut en samtykkeerklæring eller en fremtidsfullmakt som du kan ha med deg i møte med helsepersonell.

Noen sykdommer medfører helt eller periodevis nedsatt samtykkekompetanse. Da kan slike dokumenter være et klart signal fra pasienten om hva han eller hun ville ønsket dersom de hadde vært i stand til å formidle sin mening.

Les mer her:
Group%20947
Hva betyr det å være nærmeste pårørende
Group%20947
Fremtidsfullmakt
Group%20947
Når den som er syk mangler samtykkekompetanse
Opprinnelig publisert: 20. mars 2025
Tilbake_pil
Tilbake
printer
Skriv ut